Een gat in je cv is tegenwoordig meer uitzondering dan regel. Toch rust er volgens onderzoek van LinkedIN onder veel HR managers nog steeds een taboe op. Maar liefst 40% van de HR-managers zegt dat cv’s van professionals die solliciteren vanuit een ingelaste break automatisch op de ‘nee-stapel’ belanden. Maar is dat wel zo’n slim idee? Ik deel graag onze mening hierover én mijn persoonlijke ervaring.
Voor de meeste is het een zegen
Maar liefst 69% van de Nederlands heeft tijdens zijn of haar carrière wel eens een break ingelast. Omdat ze een langere reis wilde maken, zichzelf wilde (her)-ontdekken, noodgedwongen vanwege gezondheidsredenen of om een andere reden. Wat de reden ook is, 9 van de 10 keer zit er een verhaal achter dat gat in je cv én levert dat gat wel degelijk iets op. Misschien dan niet zozeer in de vorm van werkervaring, maar vaak wel in de vorm van iemands persoonlijke ontwikkeling.
“Een gat in je cv kan juist een waardevolle bijdrage hebben op je carrière. Uitzoeken wat je echt wil doen is goed voor werkgever en werknemer.” – Gerard van der Putten
Het onderzoek van LinkedIN bevestigt dit. Ongeveer 60% van de mensen die een break namen, geven aan dat het hen geholpen heeft om erachter te komen wat ze precies willen in het leven. En, maar liefst 62% geeft zelfs aan dat het een positieve impact had op hun welzijn.
Het gaat niet om het gat, maar wat je ermee gedaan hebt
Het gaat dus om het verhaal achter dat gat in je cv. Dat verhaal kun je echter niet direct kwijt in je cv, hoewel LinkedIN tegenwoordig wel een nieuwe functie heeft waar je dat gat enigszins kunt duiden. Wij vinden dat een goede zet! En hopelijk draagt dit bij aan de verandering in de tendens dat een gat per definitie slecht is.
Bij ons is een gat in je cv nooit reden voor de nee-stapel
Bij Détech is een gat in je cv nooit een reden geweest om je linea recta op de ‘nee-stapel’ te gooien. Als persoonlijke en betrokken organisatie zijn mijn collega’s en ik altijd benieuwd naar de persoon achter een cv. Je kunt tenslotte over talloze skills beschikken, wie je bent als persoon is net zo van belang om te kunnen bepalen of een functie en een organisatie bij je passen. Ikzelf ben het levende bewijs van de persoonlijke werkwijze van Détech. Ook ik had namelijk een gat in mijn cv, al kort nadat mijn carrière überhaupt gestart was, maar toch mocht ik op gesprek komen en kreeg ik de kans om mijn verhaal te vertellen.
Mijn persoonlijke verhaal achter het gat in mijn cv
In mijn geval was het gat in mijn cv niet ontstaan uit vrije wil. Ik ben betrokken geweest bij een verkeersongeluk waarbij ik een ernstige whiplash opliep. Ondanks mijn lichamelijke klachten heb ik mijn studie afgerond en ben ik mijn carrière gestart. De lichamelijke klachten namen echter toe en na talloze onderzoeken bleek dat er meer met mij aan de hand was. Een intensief revalidatietraject volgde en langzaamaan ging het beter. Mijn toenmalige werkgever besloot desondanks echter niet met me verder te gaan. Logisch vanuit de werkgevers stoel, want ze waren bang voor uitval.
Als jonge starter was dit echter heel moeilijk om te accepteren. Het hele revalidatietraject had mentaal ook behoorlijke impact gehad en deze ‘afwijzing’ deed daar een schepje bovenop. Ik merkte dat ik in een gat viel, kreeg paniekaanvallen en vond het moeilijk te verkroppen dat ik op zo’n jonge leeftijd al min of meer afgeschreven leek te zijn. Ik besloot de tijd te nemen om voor mijn lichaam en geest te gaan zorgen. Wilde meer zijn dan pijn of paniek. Een nieuw traject startte, waarin ik intensief met mezelf aan de slag ben gegaan met veel hulp uit diverse hoeken. Langzaamaan kreeg ik de touwtjes weer in handen en op een begeven moment voelde ik dat het weer tijd werd voor de volgende stap. Ik ging solliciteren.
Ook ik heb gemerkt dat dat gat in je cv, zeker omdat ik nog weinig werkervaring had opgedaan, niet hielp bij het sollicitatietraject. Als ik al op gesprek mocht komen, wisten bedrijven niet zo goed wat ze aan moesten met mijn verhaal en waren ze bang voor uitval. Logisch natuurlijk! Maar ik verdiende toch ook een kans? Niemand wil thuis zitten omdat je lichaam of geest even niet werkt zoals gewenst. Maar toch, hebben mensen daar een oordeel over. Feit blijft dat je het niet voor het kiezen hebt dat het je overkomt, het gaat er wél om wat je ermee doet. Ik heb enorm hard gewerkt, heel veel geleerd, doorgezet en ben er al met al sterker uitgekomen.
Gelukkig kreeg ik bij Détech niet alleen de kans om mijn verhaal te vertellen. Er werd geluisterd, was begrip en zelfs bewondering voor mijn proces en hoe ik er bovenop ben gekomen. Er werd erkend dat de zelfkennis die ik heb opgedaan en de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt een meerwaarde zou zijn voor mijn werk als recruiter. En dus, kreeg ik eindelijk de kans om dit alles in te zetten en ging ik aan de slag. Mijn zogenaamde nadeel, werd erkend als een voordeel en meerwaarde.
En nu, in mijn werk als recruiter, komt mijn persoonlijke ervaring en de kennis die ik heb opgedaan inderdaad heel goed van pas. Ik luister naar de kandidaat, kijk naar een persoon, ben eerlijk, oordeel niet en geef iedereen een eerlijke kans. Dat past niet alleen bij mij als persoon, maar zeker ook bij Détech als bedrijf. Ik zit dus helemaal op mijn plek en ben dankbaar. Dat ik deze kans heb gekregen en 100% mezelf kan en mag zijn. Ik ben niet langer pijn en paniek. Ik ben een sterk individu en doe mijn werk met veel bevlogenheid en passie!
Worstel jij ook met een gat in je cv?
Laat je er niet door belemmeren. Maak gebruik van de nieuwe functie van LinkedIN om het te benoemen en doe dit ook in je cv. Het feit dat je er zelf erkenning aan geeft en er al enige strekking aangeeft, vergroot de kans dat je toch wordt uitgenodigd voor een gesprek. Enne, bij ons staat de koffie sowieso altijd voor je klaar. Gat in je cv of niet.
Lieve groet,
Eva Boetzkes