Je hebt gereageerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Natuurlijk bereid je je goed voor. Je verdiept je in het bedrijf, spit de vacature nog een keer goed door en je checkt de LinkedIN profielen van de persoon of personen waarmee je in gesprek gaat.
Als je je sollicitatiegesprek echter wil laten slagen voor beide partijen, zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Een sollicitatiegesprek is er ten slotte niet alleen voor bedoeld om je gesprekspartner te pleasen met je antwoorden en de baan te krijgen, maar is ervoor bedoeld om te bepalen of jij bij de functie en het bedrijf past én vice versa. Om dat te kunnen bepalen moet je je dus niet alleen verdiepen in de andere kant en de functie, maar ook zeker goed weten wie jij zelf bent als persoon.
Weet wie je bent en wat je wilt
“Wie ben jij?” is zo ongeveer de meest gestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek en tegelijkertijd de moeilijkste om te beantwoorden. Want hoe goed ken je jezelf eigenlijk en wat is wijsheid om wel of niet te benoemen? Laten we beginnen met het eerste punt. Wie je bent gaat over je karakteristieke kenmerken die tegelijkertijd ook veel zeggen over wat je kunt en wilt als persoon. Om hier een goed beeld van te vormen kan het helpend zijn om jezelf wat subvragen te stellen (en eerlijk te beantwoorden) die iets zeggen over wie je bent, zoals:
- Ben ik een introvert of extrovert persoon?
- Ben ik eerder een einzelgänger of een teamplayer?
- Waar krijg ik energie van?
- Als er paniek uitbreekt, handel ik dan proactief of klap ik dicht?
- Wat zijn dingen die me irriteren?
- Ben ik zelfstandig of ben ik een volger?
- Ben ik ambitieus of wil ik gewoon mijn ding doen?
Wil je jezelf nog beter leren kennen, vraag dan ook je ouders, familie en vrienden om hun ongezouten mening. Bang dat ze niet eerlijk durven zijn over je negatieve eigenschappen? Trakteer ze dan op wat biertjes, want dronken mensen spreken altijd de waarheid 😉
“Het gaat niet om het juiste antwoord tijdens het gesprek, maar om het inzicht”
Als je namelijk weet hoe je handelt, wat je wel of niet fijn vindt of waar je energie van krijgt, dan kun je in eerste instantie zélf beter inschatten of een bepaalde functie, een bedrijf en de bedrijfscultuur bij je past.Tegelijkertijd stel je je gesprekspartner in de gelegenheid daarin ook een eerlijke afweging te maken. Een sollicitatiegesprek is er immers niet voor bedoeld om te gaan werken op een plek waar noch jij, noch het bedrijf waarvoor je gaat werken blij van wordt. Als je jezelf goed kent en daar ook transparant over bent, vergroot je de kans op een baan die bij je past op een plek waar je je prettig voelt.
Moet ik dan álles open en bloot op tafel gooien?
Nee! Eerlijkheid is belangrijk, maar beperk het tot informatie die relevant is voor het gesprek. Dat jij thuis een sloddervos bent, een hekel hebt aan sporten of nog steeds moeite hebt met het overlijden van je cavia als kind, voegt niet per se iets toe aan het gesprek en is informatie waar een nieuwe werkgever weinig boodschap aan heeft.
Vraagt een recruiter om een aantal negatieve- of ontwikkelpunten op te noemen, doe dit dan zeker wel. Iedereen heeft ze namelijk, dus het zou gek of arrogant zijn (en dus evengoed negatief) als jij pretendeert dat je perfect bent. Maar ook hier geldt, benoem wat relevant is voor de functie en ga zorgvuldig om met de manier waarop je het brengt. Dat jij een tikje eigenwijs bent en niet zomaar overtuigd bent, hoeft bijvoorbeeld niet per se negatief te zijn. Je bent daardoor ook niet zomaar van de wijs te brengen en waait niet zomaar met alle winden mee. Als je je zwakke punten kunt ombuigen naar een sterk punt, ben je evengoed eerlijk maar benoem je ze wel strategisch. Eerlijk zijn is key, daarmee onnodig je eigen ruiten ingooien is niet nodig.
Stel de vragen die je belangrijk vindt
Zijn bepaalde zaken niet aan bod gekomen die voor jou als persoon wel belangrijk zijn om te weten, stel ze dan! Nogmaals wil ik benadrukken dat een sollicitatiegesprek niet alleen bedoeld is om jou te ‘beoordelen’ maar het is een wisselwerking. Beide partijen dienen eerlijk te kunnen beoordelen of jullie een goede match zijn. Als dat niet zo is, is dat ook prima! Dan ben je een ervaring rijker en heb je waarschijnlijk nog meer geleerd over wie je bent en wat je wilt.
Wil je een keer met me sparren? Dan mag je altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Volg dan onze bedrijfspagina op LinkedIN.